Dentalna higijena u najranijoj dobi

Svijest o održavanju dobre oralne higijene djeca stječu od najranijeg djetinjstva. Mnoge roditelje muči pitanje kada započeti sa oralnom higijenom kod djeteta.

Mliječni zubići počinju nicati oko šestog mjeseca života i kompletiraju se do treće godine. Ukupno ih je 20 i oni svi ispadaju i zamjenjuju se trajnim zubima. Prvi niču mliječni sjekutići, u dobi 6 do 9 mjeseci, najprije donji pa zatim gornji kao i svi ostali mliječni zubi. Slijede prvi kutnjaci sa 12 do 15 mjeseci, zatim očnjaci sa 18 do 20 mjeseci i drugi kutnjaci koji kao zadnji mliječni zubi niču sa 24 do 36 mjeseci. Izmjena zubi započinje oko šeste godine kada ispadaju mlijecni sjekutići i počinju rasti trajni sjekutići a iza svih mliječnih zubi i prvi trajni kutnjaci. Faza izmjene zubi završava oko dvanaeste godine.

Čim izniknu zubi se mogu početi četkati malom mekanom četkicom prilagođenom toj dobi ili prebrisati vlažnom gazom. Osim toga, poželjno je da se nakon hranjenja usta isperu vodom i tako uklone ostaci hrane. Upotreba paste za zube ne preporučuje se do druge godine, a nakon toga potrebno je koristiti pastu za zube namijenjenu djetetovoj dobi. Za mališane do treće godine života dovoljna je količina ne veća od zrna riže, a od treće do šeste ne veća od zrna graška.

Preporuka je posjetiti zubara u roku od šest mjeseci od izbijanja prvog zubića kako bi se procijenilo je li sve u redu sa nicanjem zubi i razvojem čeljusti i uputilo roditelje u održavanje oralne higijene. Poput svih drugih radnji dijete i četkanje uči oponašajući roditelje. Roditelji trebaju djetetu biti primjer i demonstrirati mu način četkanja zubi. Djetetu treba dopustiti da samostalno pokušava očetkati zube jer na taj način razvija motoriku, ali na kraju je obavezno prekontrolirati i još jednom temeljito očetkati sve plohe. Roditelj bi trebao četkati zube djetetu do njegove šeste ili sedme godine.

Osim oralne higijene važna je i prehrana stoga je potrebno izbjegavati bombone, lizalice, smokije, čipseve jer se lijepe za zube te zbog toga ostaju u ustima duže vremena. Ako se pojavi želja za slatkim bolje je djetetu dati malo čokolade jer će se brzo otopiti u ustima i isprati sa slinom. Gazirana pića i sokovi su također jako štetni zato je za žeđ najbolje piti vodu. Dok je dijete malo nikako nije dobro uspavljivati ga sa bočicom mlijeka ili zaslađenim čajem jer se time povećava rizik od nastanka tzv. karijesa bočice.

Zdravlje mliječnih zubi je izrazito bitno jer oni čuvaju mjesto za trajne zube te se na taj način sprečava njihov prerani gubitak koji može dovesti do ortodontskih anomalija, a dijete je pošteđeno boli i neugodnih iskustava kod stomatologa.

Važno je da prvi posjet stomatologu dijete doživi kao igru što znači da ga se dovodi u ordinaciju kada ga ništa ne boli. Ukoliko roditelj sam ima neugodnih iskustava kod stomatologa važno je da taj strah ne prenosi na dijete. Pri prvoj posjeti dijete će se upoznati sa ambijentom ordinacije, pregledat će mu se zubići, provjeriti higijena, uputiti u četkanje.

Zubi naše djece su dragocjeni. Ako se zajednički na pravilan način brinemo o njima nema suza i nema boli, a naši mali pacijenti postaju najbolji pacijenti.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.