Dentalni implantati

Često nismo svjesni koliko gubitak samo jednog zuba utječe na naše oralno zdravlje. Ako taj gubitak nije u vidljivoj (estetskoj) zoni mnogo ljudi tome ne pridaje mnogo pažnje. Prazan prostor koji pri tome nastaje dovodi do propadanja čeljusne kosti kao i do pomicanja susjednih zubi što utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava.

Zubni implantati su umjetni nadomjesci koji se ugrađuju u čeljusnu kost i služe kao zamjena za prirodne korijene. Koriste se kod gubitka jednog ili više zuba kao i kod potpuno bezubih čeljusti pri čemu služe kao nosači za krunicu, most ili sidrište za protezu. Implantat se sastoji od titanskog sidrišta u obliku vijka koji se ugrađuje u kost i dijela koji nosi protetski nadomjestak.

Implantaciji prethodi detaljna analiza rentgenske snimke obje čeljusti pri čemu se pažnja usmjerava na kvalitetu i količinu kosti kao i odnos okolnih struktura čeljusti (sinusi, blizina živca), udaljenost susjednih zubi.

Kirurški zahvat ugradnje implantata u kost je brz i bezbolan zahvat koji se provodi pod lokalnom anestezijom. U određenim slučajevima moguće je u istom zahvatu izvaditi zub i na njegovo mjesto odmah postaviti implantat. Nakon toga slijedi faza oseointegracije (sraštavanje implantata sa kosti) u trajanju od 3 – 6 mjeseci, a zatim izrada protetskog nadomjestka. Ukoliko se pri postavljanju implantata procijeni da je dovoljno čvrst (primarna stabilnost) moguće je odmah napraviti privremenu krunicu što je osobito važno u estetskoj zoni.Implantati omogućuju odlična fiksno protetska rješenja kod bezubih pacijenata kojima je neugodno nošenje totalnih proteza.

Ovisno o stanju kosti postoji mogućnost izrade fiksnog mosta na 6 ili 4 implantata (All on four tehnika) ili kod donje čeljusti ugradnja dva implantata na koje se kopča proteza i na taj način stabilizira i postaje ugodna za nošenje. All on four je tehnika kod koje se most čvrsto vijcima fiksira na četiri implantata i na taj način dobija čvrste i estetski lijepe zube. Odlično nadomješta gubitak kosti i gingive. U kratkom vremenu nakon ugradnje implantata pacijent dobija privremeni most na tri mjeseca dok se ne stabilizira kost nakon čega se izrađuje trajni most.

U našoj ordinaciji koristimo se renomirani implantološkim sustavima Nobel Biocare i Avinent.O implantatu je, baš kao i o zdravom zubu, potrebno voditi brigu. Higijena usne šupljine i redoviti pregledi doprinijet će dugovječnosti vašeg implantata. Osjećaj zuba na implantatu sasvim je prirodan i osoba može zaboraviti da nema svoj zub. Umjetni zub koji dobivate implantacijom najbolja je stvar nakon zdravih prirodnih zubi.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.