Non prep ljuskice - ljuskice bez preparacije

Keramičke ljuskice su izrazito tanke keramičke fasete koje se cementiraju na prednju plohu zubi. Predstavljaju vrhunac estetske stomatologije za postizanje lijepih i skladno oblikovanih zubi.

Osnovna ideja terapije ljuskicama je da se minimalnim zahvatima na zubima dobije maksimalni estetski rezultat. Ljuskicama možemo korigirati nepravilni položaj zubi, promijeniti boju zuba, smanjiti razmak među zubima, sanirati otkrhnute zube. Postavljaju se u principu na prednje zube, odnosno one koji su vidljivi pri osmjehu. Potrebno je da su zubi očuvani i zdravi, bez velikih kompozitnih ispuna.

Razvojem tehnologija i usavršavanjem karakteristika keramike koja se koristi u stomatološkoj protetici pojavila se tehnologija ljuskica bez preparacije tzv. Non –prep ljuskice. Kod takvih ljuskica zubi se ne bruse što znači da nema boli niti potrebe za anestezijom.

Budući da svi zubi nisu jednako pogodni za stavljanje takvih ljuskica jako je bitno postaviti pravilnu indikaciju. Ako su zubi na koje se planiraju postaviti ljuskice kratki, tanki, istrošeni i ako zagriz dopušta njihovo produljenje Non-prep ljuskice su jedan od najboljih izbora.

Kako nema potrebe za brušenjem, tijek rada započinje uzimanjem otiska. Nakon toga izrađuju se probne ljuskice pomoću kojih se prikazuje željeni ishod situacije i pacijentu se omogućuje da stekne predodžbu o svom budućem izgledu. Sam tijek izrade je vrlo brz. Potrebna su samo dva posjeta stomatologu do gotovog rada, jedan za uzimanje otiska, drugi za cementiranje.

Za očuvanje trajnosti ljuskica bitno je održavati dobru oralnu higijenu, redovito odlaziti na preglede i ukoliko postoje ukloniti nepodesne navike poput grickanja noktiju ili otkidanja raznih predmeta zubima. Uz pravilno održavanje ljuskice mogu biti dugotrajno rješenje kojim se postiže lijep i blistav osmijeh.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.