Oralna kirurgija

Grana dentalne medicine koja obuhvaća različite kirurške zahvate u usnoj šupljini. Zahvati su bezbolni i provode se pod lokalnom anestezijom.

Vađenje zuba (ekstrakcija)

Jako destruirani zub kojeg više nije moguće spasiti i sanirati potrebno je izvaditi jer osim potencijalne boli predstavlja opasnost za cijeli organizam zbog širenja mikroorganizama. Zahvat se obavlja pod lokalnom anestezijom. Način vađenja i trajanje ovisi o konkretnom slučaju no najčešće ne traje dugo.

Alveotomija

Kirurško uklanjanje impaktiranih i retiniranih umnjaka kojima je onemogućeno potpuno nicanje što često dovodi do bolova i oticanja. U tom slučaju indicirana je alveotomija, zahvat kojim se odstranjuje i dio okolne kosti oko zuba kako bi se omogućila ekstrakcija.

Apikotomija

Zahvat kojim se kirurški uklanja vrh korijena zuba kao i okolno upalno tkivo ( granulomi, ciste ). Na taj način se zubi kod kojih endodontskim zahvatom nije postiglo izlječenje patološkog procesa spašavaju od vađenja.

Podizanje sinusa (sinus lift)

Postoje situacije u gornjoj čeljusti kad zbog prenisko smještenog maksilarnog sinusa nije moguća ugradnja implantata. U tom slučaju izvodi se kirurški zahvat sa ciljem podizanja dna sinusa čime se postižu uvjeti za ugradnju implantata. Ponekad je moguće napraviti sinus lift i ugradnju implantata istovremeno dok se kod težih slučajeva ugradnja odgađa jer je potrebno uz podizanje sinusa napraviti i rekonstrukciju kosti (augmentaciju).

Augmentacija kosti

Ponekad kod pacijenata kod kojih je prošlo dugo vremena od ekstrakcije zuba često dolazi do resorpcije kosti što onemogućava postavu implantata. U tom slučaju se pristupa augmentaciji odnosno rekonstrukciji kosti korištenjem umjetne kosti. Zahvat je moguće napraviti u obje čeljusti. Ovisno o slučaju moguće je u istom zahvatu napraviti augmentaciju i ugradnju implantata ili prvo napraviti augmentaciju, a sa implantacijom pričekati.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.