Izbjeljivanje zubi

Blistavi osmjeh te zdravi i njegovani zubi ukras su na našim licima. Posebnu ljepotu zubima daje njihova bjelina koja se sa godinama postepeno gubi. Više je uzroka tome. Konzumacija pića poput kave, crnog vina, pušenje, uzimanje nekih lijekova, neadekvatna devitalizacija (vađenje zubnog živca) dovodi do toga da zubi mijenjaju boju.

Postupkom izbjeljivanja zubi se mogu posvijetliti za nekoliko nijansi. Uglavnom se postiže bolji efekt kod zubi žutih nijansi od onih plavo sivih. Postupak je bezbolan i ne oštećuje zube.

Izbjeljivanje nije preporučljivo kod zubi sa velikim i neodgovarajućim ispunima i oštećenjem cakline, parodontnih oboljenja, kod preosjetljivosti zubi, u trudnoći i za vrijeme dojenja, kod mladih zubi zbog široke pulpne komorice (djece ispod 16 godina), kod alergija na sastojke materijala.

Osnovu materijala za izbjeljivanje čine oksidirajuća sredstva: vodikov peroksid, karbamid peroksid i natrijev perborat. Proces izbjeljivanja bazira se na aktivnom kisiku koji prodire u strukturu zuba i procesom oksidacije razlaže pigment mijenjajući tako boju zuba u svjetliju.

Izbjeljivanje u ordinaciji

Nekoliko dana prije tretmana potrebno je napraviti pregled zuba, očistiti zubni kamenac i ispjeskariti zube kako bi se uklonili površinski pigmenti od hrane i pića.

Prije nanošenja sredstva za izbjeljivanje potrebno je zaštititi gingivu i zubne vratove posebnim gelom. Potom se na zube nanosi sredstvo za izbjeljivanje čije se djelovanje intenzivira UV lampom ili laserom. Tretman traje oko sat vremena.

Rezultati izbjeljivanja vide se odmah međutim potrebno je nekoliko dana da se boja stabilizira i vide konačni rezultati. Nakon toga biti će potrebno zamijeniti postojeće ispune koji su bili usklađeni sa bojom zuba prije izbjeljivanja. Unutar 48 sati moguća je prolazna preosjetljivost na hladno.

Izbjeljivanje kod kuće

Postupak koji se također odvija pod nadzorom doktora dentalne medicine. Za svakog pacijenta izrađuju se individualne udlage. Zajedno sa udlagama pacijent dobija sredstvo za izbjeljivanje nižih koncentracija što je prikladnije za preosjetljive zube i upute za korištenje. Prema dogovoru pacijent dolazi na kontrolu a tretman traje nekoliko tjedana.

Izbjeljivanje devitaliziranog zuba

Ponekad, nakon uklanjanja zubnog živca, može se dogoditi da zub potamni i time narušava skladni zubni niz. U tom slučaju radi se interno izbjeljivanje. Unutar zubne komorice aplicira se sredstvo za izbjeljivanje te stavlja privremeni ispun. Nakon nekoliko dana sredstvo se mijenja, a postupak se ponavlja do postizanja željenog rezultata.

Uz posebnu brigu rezultati izbjeljivanja mogu biti postojani i nekoliko godina no uvelike ovise o kvaliteti oralne higijene i prehrambenim navikama stoga bi trebalo izbjegavati konzumaciju kave, čajeva, crnog vina, namirnice koje sadrže kiselinu i pigment poput aceta balsamica i pušenje.

Ukoliko ste zainteresirani za izbjeljivanje najbolje je obratiti se svom doktoru dentalne medicine te pod njegovim stručnim nadzorom napraviti tretman. Svi ostali načini predstavljaju rizik za vaše zube.

Ponosite se svojim osmjehom!

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.