Ortodoncija

Ordinacija dentalne medicine A-dent u suradnji sa specijalisticom ortodoncije dr.Latić Hodžić nudi Vam sve vrste najsuvremenih ortodontskih usluga koje ispunjavaju uvijete visoke estetike i funkcije. Rezultat njihove višegodišnje suradnje je veliki broj uspiješno završenih slučajeva. Ukoliko se smatrate kandidatom za ortodontski aparatić ovaj tekst bi Vam mogao pomoći pri odluci i dati kratke informacije o modernim ortodontskim mogućnostima.

Ortodoncija kao specijalistička grana dentalne medicine omogućava Vam prekrasan osmijeh sa zubima u savršenoj funkciji. Svaki prirodan zub je daleko vrijedniji od bilo kojeg drugog nadomjestka u ustima, stoga je svrha ortodoncije Vaše zube učiniti ljepšim ukoliko oni nisu estetski privlačni, a da pritome poštedite zube brušenja. Ortodontska terapija ne poznaje dobne granice. Iako je najviše zastupljena u mlađoj populaciji, moderna tehnologija pridonijela je i razvoju ortodontskih sustava (aparatića) koji su sa stajališta estetike postali puno prihvatljiviji i za odrasle pacijente. Mnogi odrasli pacijenti smatraju da je za ortodonciju „kasno“, a upravo je fiksna ortodontska terapija ponekad za njih jedini pravi izbor kako bi produžili trajnost svojih zubi ili budućih protetskih radova. Stoga je uvijek, u potrazi za najboljim funkcijskim i estetskim rješenjem, poželjno potražiti savjet i mišljenje ortodonta i ispitati mogućnosti multidisciplinarnog pristupa u dentalnoj medicini.

Danas na tržištu postoji veliki broj različitih aparata koji se po mnogo čemu razlikuju. Mobilni aparati rezervirani su za najmlađe ortodontske pacijente s miješovitom denticijom i uskom funkcijskom indikacijom. Fini i precizni pomaci zubi mogući su samo fiksnim aparatima kojih na tržištu ima različitih. Prema mehanizmu vezanja bravica i lukova kojima pomičemo zube postoje tzv. konvencionalni sustavi i samoligirajući sustavi. Konvencionalne fiksne aparate karakteriziraju bravice sa krilcima oko kojih vežemo žičice ili gumice kako bi zube i bravice pričvrstili za luk kojim pomičemo zube. Samoligirajući sustavi su moderniji sustavi koji podrazumijevaju bravice sa vratašcima u koje se vrlo jednostavno inseriraju ortodontski lukovi jednostavnim zatvaranjem vratašaca umjesto vezanjem. Sa estetskog stajališta bravice mogu biti metalne, bijele (plastične, keramičke) i prozirne (safirno staklo). Kao metoda izbora za ravnanje zubi danas se nudi i tzv. Invisalign ili pomicanje zubi serijama udlaga (prozirnih folija) prema unaprijed isplaniranoj terapiji u posebnim kompjuterskim softwerima, a takvu terapiju provode samo za Invisalign lincencirani ortodonti.

Ipak, najvažnije od svega jest činjenica da bez obzira za koju vrstu aparata se odlučite ishod završene terapije mora zadovoljavati sve kriterije koji omogućavaju, ponajprije dobru funkciju žvačnog sustava, ali i vrhunsku estetiku.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.