Sve o Invisalign zubnom aparatiću

Invisalign je najpoznatiji svjetski brand nevidljivih i mobilnih aparatića za zube koja posljednih godina donosi revoluciju na tržištu postupaka ravnanja zuba.

Sve o Invisalign zubnom aparatiću

Invisalign – idealna zamjena za fiksni aparatić?

Krivi položaj zuba je stomatološki problem s kojim se susreće velik broj ljudi svih uzrasta. Izaziva ne samo estetske probleme, već i funkcijske – pojačano nakupljanje plaka i kamenca, otežano čišćenje, prekomjerno trošenje zuba, povlačenje zubnog mesa, bolove u čeljusti i slično. Ustaljeno mišljenje da su aparatići samo za djecu se u moderno doba mijenja iz temelja. Rastuća svijest o zdravlju zubi i osobnoj estetici ortodonciju (u koju spadaju fiksni aparatić, Invisalign, clear aligneri), uz ostale minimalno invazivne dentalne zahvate tipa smile design, keramičke ljuskice, izbjeljivanje zuba itd., polako vraća u prvi plan. Ne zaboravimo, osmijeh i zubi su prema nekim istraživanjima jedni od prvih i najvažnijih elemenata koji se primjete prilikom društvenog kontakta te ostavljaju izrazito jak dojam o nekoj osobi. Razmislite i sami, što vam prvo prođe kroz glavu kada prilikom upoznavanja vaš sugovornik/poslovni partner ima jako žute, vidno oštećene ili "zagužvane" zube, koliko god ostatak dojma bio dobar? A koliko je ugodan i privlačan savršen osmijeh bijelih i lijepo posloženih zuba? Nažalost, ljudski um je zbog modernog socijalnog uvjetovanja jak kritičar i izraziti estetičar.

Recimo da ste na sebi primijetili nešto od navedenog i da to želite promijeniti. Ono što ljude najčešće odbija od ortodontske terapije jest cijena zubnog aparatića i metalne bravice koje su fiksne i dosta su vidljive. Svakako, postoje i keramičke bravice za zube koje su puno manje vidljive, no teško je zaboraviti činjenicu da se fiksni aparatić u bilo kojoj kombinaciji ipak dosta primjeti, da je s njime teže održavati higijenu, da žice i bravice ponekada grebu i žuljaju usne i obraze, da se dugo nose... Postoje li druge opcije? U tekstu koji slijedi ćemo pokušati dati odgovore na najčešća pitanja koja svakodnevno dobivamo o Invisalign prozirnom aparatiću i fiksnom aparatiću za zube.

Ima li fiksni aparatić za zube alternativu?

Da! Mobilni aparatić za zube koji napretkom digitalne tehnologije i primjenom brojnih inovacija dostiže učinkovitost fiksnog aparata jest clear aligner (tzv. nevidljivi aparatić), odnosno Invisalign.

Što je mobilni aparatić za zube Invisalign?

Invisalign (Align Tech) je najkraće rečeno pionir u clear aligner tehnologiji. Američka kompanija koja je pokrenula revolucionarni trend na tržištu je prisutna preko 15 godina, a u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina. Ponose se brojkom od preko 4 milijuna pacijenata diljem svijeta te višemilijunskim godišnjim ulaganjima u inovacije i razvitak postupka ravnanja zuba.

Kako radi Invisalign?

Invisalign se u potpunosti zasniva na digitalnoj tehnologiji. Poslije pregleda gdje se ustanovi je li pacijent dobar kandidat za ovakvu terapiju, uzimaju se precizni otisci zuba koji se šalju u centralu tvrke. Nakon otprilike 10ak dana dolazi digitalni pregled (plan) terapije ("ClinCheck") pomoću kojeg pacijent unaprijed može vidjeti kako će izgledati budući položaj zubi te isti raspraviti s doktorom. U idućem koraku 3D printer izrađuje folije (alignere) iz patentirane medicinske plastike (BPA-free). Rezultat su precizne, udobne, prozirne folije (nevidljivi aparatić). Pacijent unaprijed dobije folije koje sam mijenja svakih tjedan do 10 dana. Svaka folija je dizajnom malo pomaknuta u odnosu na prethodnu te na taj način vrši ciljani pritisak i blago pomiče zube iz faze u fazu. Nose se u svakoj prilici, a skidaju se samo prilikom obroka. Po završenoj terapiji bitno je što dulje nositi retainer (noćnu udlagu) kako se zubi ne bi vratili u početni položaj (nažalost zbog raznih faktora poput genetike, sila koje se razvijaju prilikom žvakanja, mišića usne šupljine i ostalih faktora zubi nisu trajno učvršćeni već se blago pomiču).

Invisalign prednosti i ograničenja u odnosu na fiksni aparatić za zube

Terapija Invisalignom nije pogodna za sve anomalije – one najteže se i dalje najbolje rješavaju fiksnim aparatićem. Također, ono što je najveća prednost Invisaligna, mobilnost, je ujedno i najveća mana –skidanje, stavljanje i mijenjanje aparatića nisu odgovornost za svakoga, a ako se aparatić ne nosi dovoljno vremena svaki dan, neće djelovati i zubi se neće pomicati. Invisalign je i nešto skuplji u odnosu na klasični fiksni aparatić. Ipak, ako je već odlučeno krenuti u clear aligner terapiju, nema razloga da se Invisalign ne nosi jer je praktički proziran i gotovo nevidljiv, ugodan za nošenje i brz u djelovanju (individualizirana naprava svojim dizajnom poštuje biomehaniku svakog zuba i maksimizira učinak pomicanja). Nevidljivi aparatić ne smeta govoru, a higijena se puno lakše održava nego s fiksnim aparatićem.

Tehnologija iza Invisalign terapije je napredovala od svog nastanka prije 15ak godina, kada se realno nije mogla usporediti s učinkovitošću klasičnog fiksnog aparata za zube. U zadnjih nekoliko godina, prikupljeno iskustvo od preko 4 milijuna pacijenata, prisutnost na svim kontinentima, konstantne inovacije i brojne kliničke studije pomogli su da nevidljivi aparatić za zube zauzme vodeće mjesto u modernim ordinacijama, podjednako primarno ortodontskim, ali i općim stomatološkim. Time brzo, ugodno i sigurno ravnanje zuba postaje dostupno širokim populacijama.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.