Sve što trebate znati o zubnim krunicama i mostovima

Zubne krunice i most fiksni su protetski nadomjestci koji se nakon cementiranja ne vade te u potpunosti prekrivaju jedan ili više zubi.

 Sve što trebate znati o zubnim krunicama i mostovima

Krunice su vrsta protetskog nadomjestka koji se koristi kako bi se jedan zub ojačao te postao trajno rješenje s obzirom da krunica u potpunosti prekriva zub (za razliku od ispuna) te samim time postaje i nova površina zuba. Most je protetski nadomjestak koji se sastoji od više članova tj. više zubnih krunica. Zubni most je odlično rješenje kada je u pitanju nedostatak jednog ili više zuba. U slučaju nedostatka zuba most se postavlja na postojeće zdrave ili izliječene zube, tzv. nosače, a ostali članovi u mostu upotpunjuju nedostatak zubi, odnosno prazan prostor između tih zuba nosača. Zubni most, osim estetske funkcije ima i vrlo bitnu zdravstvenu funkciju jer onemogućuje pomicanje susjednih zubi.

Materijali za izradu krunica i mostova


Najstariji materijal te onaj koji se najviše koristi je metal. Metal kao materijal je najčvršći kompatibilni materijal koji se može koristiti kao rješenje problema u usnoj šupljini. Nedostatak metala najviše je u njegovoj estetici. Naime, kroz vrijeme metal može početi prosijavati kroz keramiku kojom je obložen metal te se sivi rubovi mogu vidjeti između zuba i zubnog mesa.

Unatoč tom nedostatku, metal keramika je i danas najčešće rješenje za protetske radove poput zubnih krunica i mostova. Zahvaljujući tehnološkom napretku, metal keramiku danas sve više mijenja bezmetalna keramika odnosno cirkon keramike te emax i empress keramika koje se smatraju vrhuncem moderne stomatologije.Keramika zubima daje prirodniji i transparentniji izgled zbog čega je estetski najbolje rješenje jer djeluje kao prirodan zub, a dovoljno je čvrst materijal.

U nekim slučajevima, metal keramička krunica ili most su odlično rješenje (posebice za stražnje regije), no kada se radi o nedostatku zubi u frontalnim regijama preporuka je svakako cirkon ili staklo (emax i empress) keramika kako bi osoba u prednjoj regiji, koja je i najvidljivija, imala vrhunsku estetiku zubi i osmijeha. Zubni mostovi u cirkonu i staklo keramici predstavljaju vrhunac estetske stomatologije, a novim tehnologijama i današnjim, sve većim, mogućnostima dentalnog laboratorija predstavljaju vrhunski dizajnirane zube izuzetne prirodnosti, transparentnosti i uklapanja u postojeći zubni niz. Uz pomoć mostova i krunica pacijentima se vraća osmijeh što je i najbitnije za pacijenta ali i stomatologa.

Tko su kandidati za zubne krunice i zubne mostove?


• Osoba s nedostatkom jednog ili više zubi unutar postojećeg zubnog niza (ako zubi pored u zubnom nizu mogu biti nosači zubnog mosta)
• Osoba s liječenim i nadograđivanim zubom
• Osoba bezube jedne ili obje čeljusti kod koje su ugrađeni implantati – na te implantate će se nakon 2-3 mjeseca cementirati mostovi koji će omogućiti odličnu estetiku i funkcionalnost
• Osoba s velikom destrukcijom zuba nastalom od karijesa, kojeg više nije mogući prekriti ispunom (plombom)
• Osoba čiji je zub devitaliziran i uslijed toga potamnio, a nema dovoljno dobrog efekta postignutog internim izbjeljivanjem
• Osoba koja želi izbjeći dugogodišnje nošenje ortodontskog aparata i poboljšati izgled samog zuba i osmijeha zbog velikih ortodontskih nepravilnosti (nije moguće raditi mala brušenja za ljuskice već je zub radi promjene usmjerenja izbrusiti za krunicu).

Mostovi na implantatima 

Danas u stomatologiji mostove je moguće ugraditi i na implantate čime je moguće dobiti potpuno fiksno rješenje s kojim ćete žvakati kao dvadesetogodišnjaci. Kod nedostatka zubi nije potrebno ugraditi implantat na svaki zub koji nedostaje, već je moguće ugraditi na primjer dva implantata na koje se onda može napraviti most od tri zuba. Taj most će nadoknaditi jedan zub u nizu koji nedostaje te neće biti potrebno ugraditi sva tri implantata. Takve se solucije mogu raditi kada nedostaje i više od tri zuba. Tako primjerice postoje opcije s mostovima na 2, 4 ili 6 implantata kada se radi o bezubim čeljustima. Rješenje s dva implantata moguće je uz 4 ili 6 članova zubnog mosta te wironit protezu. U tom slučaju govorio o kombiniranom radu koji je polufiksan. Rješenja s četiri implantata mogu biti fiksna i polufiksna. Polufiksno rješenje je kombinirani rad sa 6 članova mosta te wironit proteza, dok je fiksno rješenje na četiri implantata 10 ili 12 članova u mostu.
Rješenje sa šest implantata je u potpunosti fiksno rješenje s 12 članova mosta.

Zanima li Vas više informacija o cijenama i protetskim uslugama (mostovima i krunicama) kontaktirajte nas i dogovorite svoj termin već danas!

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.