Zašto i kada se odlučiti na izbjeljivanje zubi

Najljepši poklon je osmjeh, no što kada se sramite svog osmjeha? Događa li Vam se da prekrivate svoja usta u komunikaciji s drugima? Ne brinite se za sve postoji rješenje pa tako i za osmijeh.

Zašto i kada se odlučiti na izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zuba je tretman kojim se izbjeljuje prirodna boja vaših zuba. To je kozmetički tretman pomoću preparata u vidu otopina ili gelova u čijem je sastavu hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u različitim koncentracijama. Oni će se u nizu kemijskih reakcija razgraditi do slobodnih kisikovih radikala i uzrokovati razgradnju velikih obojenih molekula u manje.Izbjeljivanje zuba je prvenstveno estetski problem, kojim se ujedno riješavaju i eventualni psihološk problemi uzrokovani nazadovoljstvom postojeće prirodne boje zuba.

Na današnjem tržištu postoji velik niz proizvoda, a samim time i načina izbjeljivanja. U osnovi, postupci se dijele na izbjeljivanje u ordinaciji tzv. Power bleaching ili In Office bleaching, te izbjeljivane kod kuće ili At Home Bleaching koji se ujedno mogu i kombinirati. Izbjeljivanje se može provoditi i pomoću pasta za zube sa izbjeljivajućim učinkom, te postupcima mikroabrazije. Osim vitalnih zuba, izbjeljivanje se može provesti i na liječenim zubima.

No potrebno je naglasiti kako ne mogu svi na izbjeljivanje zubi. Naime, postoje kontaindikacije za izbjeljivanje. Donja dobna granica su pacijenti stariji od deset godina, a gornje granice nema. Stariji pacijenti, međutim, moraju biti svjesni činjenice da površina korijena zuba ostaje tamnija u odnosu na izbijeljenu krunu zuba. Izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Nisu svi pacijenti kandidati za izbjeljivanje. Svjetlije žute i smeđe nijanse lakše se izbjeljuju od tamnijih plavih i sivih nijansi. Promjene boje uzrokovane tetraciklinskim antibioticima izbjeljuju se teže, a postupak je puno dugotrajniji. Zato je potrebno napraviti temeljiti pregled, te utvrditi postojanje indikacija i kontraindikacija za izbjeljivanje.

Trajnost izbjeljivanja zubi ovisi o pacijentovim navikama. Navike kao što su pušenje, učestalo pijenje kave, čaja i crnog vina tijekom tretmana usporavaju postupak, a nakon izbjeljivanja skraćuju dugotrajnost postignutog rezultata. Da bi se stabilizirala boja zuba nakon izbjeljivanja, još najmanje dva tjedna treba izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, te ostala pigmentirana pića i hranu. Nakon postupka izbjeljivanja zubi može se javiti preosjetljivost koja traje u prosijeku jedan dan, a nakon toga slabi i u potpunosti prestaje. Rijeđe se preosjetljivost javlja i za vrijeme samog postupka.

"Zdravlje je najdragocijenija stvar koju imate u životu!"

Zakažite svoj sastanak već danas.